Skip to main content

Een park dat historie ademt

De geschiedenis van het Annapark gaat terug naar het jaar 1908, toen de Zusters van Liefde voor Jezus en Maria ten noorden van Venray circa 47 hectare stuifduinen aankochten. In een korte periode werd een combinatie van paviljoens met tuinen aangelegd. Zo ontstond een van de mooiste psychiatrische inrichtingen van het land, waar natuur en gebouwen optimaal werden gecombineerd in zogenaamde ensembles.

St. Anna, zoals het psychiatrisch ziekenhuis officieel heette, was vrijwel volledig selfsupporting. Het had een eigen boerderij en voorzag in de eigen voedselvoorziening met onder andere een eigen slachterij en bakkerij. Ook was er een wasserij, eigen watervoorziening en verwarming. Er was zelfs al elektriciteit toen in Venray zelf nog vooral kaarsen en petroleumlampen werden gebruikt.

Einde van een periode

Vanaf de jaren ’80 wonen er steeds minder patiënten op St. Anna. Verschillende gebouwen kwamen leeg te staan en verval treedt op. Wel blijft de unieke locatie populair voor culturele evenementen of een wandeling. Gelukkig is inmiddels het grootste gedeelte van het monumentale park en haar karakteristieke gebouwen gerenoveerd, zodat deze historische locatie weer aan alle wensen en eisen van deze tijd voldoet.

Nieuwe geschiedenis

Na restauratie van de monumenten, de karakteristieke gebouwen en het herstellen van het monumentale park, is inmiddels een bijzonder aantrekkelijke vestigingsplek voor een diversiteit aan functies ontstaan. De gebouwen zijn geschikt gemaakt voor onder andere wonen, maatschappelijke en medische dienstverlening, zorgwoningen, kantoren, opleiding en onderwijs, kunst en cultuur, horeca en verblijf (hotel/bed & breakfast) en kleinschalige retail.

Historie Annapark