Skip to main content

In gesprek met toekomstige bewoners van Annapark.

De ontwikkeling van het Annapark is op stoom. In het deelproject Annahaeghe worden in drie fasen 58 woningen en 19 parkkavels gerealiseerd. Fase 1 en 2 zijn inmiddels uitverkocht. De belangstelling voor een woning in het park met zijn vele groen en monumentale gebouwen is groot. Opvallend: Annahaeghe trekt ook woonconsumenten van (ver) buiten Venray. We spraken met enkele van hen.

Thuiskomen
Frank Clevers en Nikki Caldwell wonen sinds drie jaar in het Brabantse Boxtel, het laatste jaar met hun dochtertje. Maar niet lang meer. Tegen het einde van het jaar hopen ze hun intrek te nemen in hun nieuwe huis in Annahaeghe, fase 1. “Het is een beetje thuiskomen”, zegt Frank (31). Beiden komen uit Venray en het Annapark kennen ze nog van hun jeugd. “Mijn beide ouders hebben er nog gewerkt”, vertelt Nikki. “Ik mocht wel eens mee op de afdeling waar mijn moeder werkte.”

Terugkeren naar Venray, waar familie en veel vrienden nog steeds wonen, stond al wel langer op de agenda, maar niet erg prominent. Daar bracht corona verandering in. Thuiswerken werd de norm en reistijd naar kantoor werd minder belangrijk. Dat bracht Venray figuurlijk een stuk dichterbij. Frank en Nikki gingen eens rondkijken. Frank: “We wilden liefst een groene omgeving en een tuin vinden we door corona ook steeds belangrijker. We wonen hier aan de rand van het natuurgebied Campina.” Dus toen een kavel beschikbaar kwam in Annahaeghe was het pleit snel beslist. “Corona heeft alles zeker versneld”, concludeert Nikki.

Hun woning, type ‘Stuifduin’ oogt klassiek en dat spreekt Frank en Nikki aan. Ze hebben dan ook niet veel aan het oorspronkelijke ontwerp aangepast. “Alleen de keuken gaan we zelf doen. Renschdael Groep gaat voor kwaliteit, voor de woningen en voor het hele park. Ze nemen ons veel werk uit handen. Alles is prima geregeld, ook bij de makelaar.”

Op zoek naar ruimte
Sandro Janssen (37) en Lisa Leupers (26) kozen voor de tweekapper ‘Carpinus’ als woning, voor Annahaeghe als locatie en voor Venray als nieuwe woonplaats, waar ze lang willen blijven wonen. Nu woont het stel, afkomstig uit Siebengewald en Horst, met hun kleintjes van bijna 1 en 3 in een woonwijk in Boxmeer. “Keurig hoor, maar alles bij elkaar een beetje te krap. Alles dicht op elkaar. We zochten naar wat meer ruimte”, vertelt Sandro aan de telefoon. “In Boxmeer konden we niets vinden, niet in bestaande bouw en niet in nieuwbouw.” En toen kwam Annahaeghe. “Het was meteen ‘wow’: de monumentale gebouwen, de natuur, de gedifferentieerde indeling, de hoogwaardige afwerking en materiaalkeuze. En natuurlijk de kavelgrootte. We hebben heus nog wel kritisch rondgekeken, maar deze combinatie vind je bijna nergens. Zeker niet in de directe omgeving. En dat voor alleszins acceptabele prijzen”, somt Sandro op. “Ook komen er veel jonge gezinnen te wonen, dat is ook positief.” Slotconclusie van het stel: het moet fantastisch zijn om daar te kunnen wonen.

Van rondlopen al gelukkig
Daarvan waren Ton en Mieke Verstraelen twintig jaar geleden al overtuigd, toen er nog geen serieuze plannen waren voor het Annapark. De zeventigers woonden met hun kinderen jarenlang in het Maasdorp Lottum. “In een groot huis, met een grote tuin”, zegt Mieke. “We zijn allebei natuurmensen.” Maar ja, de kinderen vlogen uit, de jaren begonnen te tellen en Venray riep om terugkeer. Mieke verliet haar geboortedorp Heide toen ze op haar veertiende naar kostschool ging. Ton stamt van een boerderij op de Maasheseweg, hemelsbreed op een steenworp van Anna. “Onze weilanden grensden aan het terrein.” Dus toen de plannen van Renschdael Groep bekend werden, stonden Ton en Mieke vooraan. Hun motieven sluiten naadloos aan bij die van de andere gesprekpartners: ruimte, groen, kwaliteit van architectuur en materialen, de monumentale gebouwen, de zorg van Renschdael Groep. “Als we er rondlopen zijn we al gelukkig, ook al staat er nog niets”, vat Mieke samen. Het paar koos voor een Parkbungalow. “De woning zo klein mogelijk, met een tuin, heerlijk”, zegt Ton, die besluit met een welgemeend advies aan de gemeente: “Probeer dit in alle woonwijken zo te doen, ook bij sociale woningbouw. Meer ruimte en meer groen. Dat zorgt voor tevreden en gezondere bewoners, dat heeft onderzoek aangetoond.”

Leeftijdsbestendig
Na 37 jaar verruilen Leo en Thea van Asten het kleine dorpje Westerbeek, tussen Overloon en Oploo, voor het ‘grote’ Venray. In Annahaeghe heeft het paar, allebei 63 jaar, een kavel gekocht om de woning te laten bouwen waar ze nog een paar decennia lekker willen genieten. Leo is varkenshouder, afkomstig uit Ysselsteyn, zijn vrouw Thea werd geboren in Holthees en werkt in de kinderopvang. “We gaan plaats maken voor de jeugd”, zegt Leo. “We hebben het geluk dat we bedrijfsopvolging hebben.” Niet één maar twee zonen willen de varkenshouderij overnemen. Op 1 januari was de overname beklonken, maar Leo en Thea waren al langer naar een andere woning aan het uitkijken. Daarbij was Venray steeds nadrukkelijk in beeld. Vanwege de voorzieningen, maar ook vanwege de aanwezigheid van familie en vrienden. Met het Annapark kwam daar een extra argument bij. De opzet en de kwaliteit van het plan, de stijl van de woningen, het past allemaal bij de Van Astens. Ze voelen zich dan ook door de kwaliteitseisen van Renschdael niet beperkt. Integendeel, ze zijn er blij mee. Bijvoorbeeld dat kunststof kozijnen uit den boze zijn. Ook met de gemeente was alles snel geregeld.

Het paar laat er zelf hun vrijstaande woning bouwen. Leeftijdsbestendig, maar niet alles op de begane grond. In maart gaat de eerste schop de grond in, een jaar later willen ze er wonen. De bouw van de nieuwe woning is voor Leo tegelijkertijd het langzaam afbouwen van zijn bemoeienis met het bedrijf. En dan kan het genieten beginnen. “Hier gaan we oud worden”, hopen beide.

Beste van twee werelden
Dezelfde wens spreken Paul en Petra Jetten uit. Paul en Petra (allebei 58) wonen in Well, waar Petra geboren en getogen is. Pauls wieg stond in Arcen. Venray kent het paar van vele fietstochten door de omgeving. Venray was al in beeld voor hun woonwens, maar had concurrentie van Arcen. Totdat het Annapark in beeld kwam.

Voor het stel komt in Annahaeghe alles samen: hun wens om een keer een woning helemaal naar eigen inzicht te bouwen, met duurzame en natuurlijke materialen. In een natuurlijke omgeving, maar toch op loopafstand van het centrum. “Venray en Annahaeghe hebben dat allemaal”, zegt Paul. “Een gezellig centrum, goede verbindingen, alle voorzieningen, maar toch een dorpse sfeer. Het beste van twee werelden.” Petra vult aan: “Wij fietsen en wandelen graag en bezoeken graag de terrasjes in de omgeving.”

De presentatie van de plannen van Renschdael Groep deed de rest. Opnieuw Paul: “De ruime kavels, het vele groen, de variatie in de woningen. Heel divers, maar allemaal kwaliteit.” Ze waren er dan ook als de kippen bij toen de kavels werden verloot. “Renschdael Groep legt de lat hoog en tot nu toe zijn we niet teleurgesteld. De samenwerking is prima, niets dan lof”, vult Petra aan.

Alweer twee tevreden nieuwe Venraynaren.

Voorbeeld
Het advies van Ton Verstraelen neemt Jan Jenneskens graag ter harte. Jenneskens is de Venrayse wethouder die de ontwikkeling van het Annapark in zijn portefeuille heeft. “Een uniek project, waar we met zijn allen terecht trots op mogen zijn”, zegt hij. “Het Annapark is inderdaad een voorbeeld van de kwaliteit en de variatie die we in de gemeente Venray op het gebied van woningbouw nastreven, voor alle doelgroepen en in alle prijsklassen. Zodat Venray nog aantrekkelijker wordt als gemeente waar het goed werken en wonen is.”

Bron: Gemeente Venray